Iedereen kijkt naar je uit; mits op 20 november


In de tweede week van november ontving een goede vriend via zijn brievenbus een oranje gekleurde flyer van TNT met een oproep voor tijdelijke postmedewerkers in december. Hij las “tijdelijke krachten zijn zeer welkom” en “iedereen kijkt naar je uit”. De warme oproep maakte hem enthousiast. Hij zou in december geen inkomsten ontvangen en een bijverdienste was van harte welkom. Vol enthousiasme surfte hij naar de website http://www.decemberbaan.nl. De openingspagina toonde dezelfde foto als op de flyer. Een gezin hangend op de bank met daarboven de tekst “ook zo druk in december?”. Hij klikte op de knop functies en hij kreeg een pagina met vier foto’s van mensen. Het waren vier blanke mannen, die elk een functie vertegenwoordigden.
Via het online inschrijfformulier melde hij zich aan voor postmedewerker op locatie. Diezelfde dag nog ontving hij per e-mail een bevestiging van zijn inschrijving. Daarin stond dat hij binnen vijf dagen gebeld zou worden en bij geen gehoor een uitnodiging zou ontvangen voor het sollicitatiegesprek. Afzender was de manager centraal wervingsbureau. De mail bevestigde zijn goede gevoel en hij kreeg de indruk dat TNT inderdaad naar hem uitkeek. Toen hij die dag op straat een postbezorger van TNT tegenkwam, dacht hij bij zichzelf “ha, een collega”.

Een dag later ontving hij wederom een e-mail, nu van de informatiemedewerker van het centraal wervingsbureau. Daarin werd hij uitgenodigd voor een gesprek op 20 november. In de afsluiter van die mail werd vermeld dat hij bij verhindering geacht werd binnen drie dagen te reageren voor een nieuwe afspraak. Diezelfde dag nog stuurde hij een reactie. Hij was op 20 november verhinderd vanwege een leergang die al maanden geleden gepland was. Hij liet weten op welke dagen hij wel zou kunnen. Tot zijn verbazing ontving hij een paar dagen later een bericht dat een andere datum helaas niet mogelijk was en hij alleen op 20 november komen kon. Hij liet in reactie zijn verbazing weten en gaf opnieuw aan dat hij dan verhinderd was, maar wel op andere dagen zou kunnen. In reactie kreeg hij van de informatiemedewerker een e-mail waarin deze zijn verbazing liet horen over het bericht van mijn vriend met de opmerking: “als kandidaten gaan bepalen wanneer wij gesprekken gaan voeren, dan komen we er niet uit”. Dat in de afsluiter had gestaan dat als je binnen drie dagen reageerde een andere afspraak kon krijgen, werd als een fout afgedaan.

Mijn vriend had niet meer het gevoel dat iedereen naar hem uitkeek en ook niet dat hij zeer welkom was bij TNT. In een laatste mail aan de informatiemedewerker liet hij weten dat ze kennelijk vanuit kostenoverwegingen 1 dag hadden gepland om alle medewerkers te ontvangen. Als TNT hem dat op voorhand had laten weten, zou hij daar wellicht begrip voor hebben gehad en zou zijn teleurstelling minder groot zijn geweest.

Mijn vriend heeft geen reactie ontvangen op zijn laatste mail. Ik voel de teleurstelling met hem mee.

Juan Felix

2 Reacties op “Iedereen kijkt naar je uit; mits op 20 november

  1. moet controleren:)

  2. Bedankt voor een interessante blog

Plaats een reactie